top of page

Möjliggörande





Som anhörig är det lätt att hamna i en fälla som kallas möjliggörande. Vi vill hjälpa våra nära och kära, men ibland gör vi det på fel sätt. Då är det stor risk att vi möjliggör deras missbruk.


Vad menas med att möjliggöra ett missbruk?

Det är när den anhörige tar bort de naturliga konsekvenserna av missbruket och beteendena som hänger ihop med missbruket. Det innebär att den den missbrukande personen inte får erfara fullt ut alla problem och lidande som skapas av missbruket. Om personen inte behöver uppleva de negativa konsekvenserna av sitt skadliga beteende, kommer de heller inte att ha tillräcklig motivation att sluta.


Förändringens vågskål

Vågskålen mellan upplevda vinster och upplevda förluster måste tippa över för att personen ska vilja förändra sig. Detta sker aldrig om den anhörige gång på gång är där och plockar bort tyngderna dvs konsekvenserna i den negativa vågskålen. 


Exempel på konsekvenser som en anhörig kan skydda missbrukaren från:


  • Låna ut pengar: Personen har inga pengar kvar till mat eller hyran, eftersom de köpt droger och alkohol för alla sina egna pengar. 

  • Betala skulder: Hjälpa personen att inte hamna hos Kronofogden för att du ser det som ditt problem. Betala knarkskulder så att personen inte får problem.

  • Få iväg personen till jobbet: Väcka personen och se till att tider passas så att personen inte råkar illa ut och riskerar att bli av med jobbet.

  • Ljuga åt personen: Säga till chefen att personen är sjuk och inte kan komma till jobbet när personen är påverkad, bakfull eller avtänd.

  • Städa upp efter personen: Städar upp och ser till att allt ser bra ut utåt. Låter inte flaskor och annat ligga framme. Täcka över eller släta över problemen när andra ifrågasätter situationen.

  • Hjälpa personen med saker som personen kan göra själv: Betala räkningar, städa upp efter sig, handla eller prata med myndigheter bara för att personen inte gör det eftersom personen är påverkad.

  • Vara personens privata chaufför: Köra omkring personen eftersom personen är påverkad.

  • Låta personen vila upp sig och äta upp sig: Låta personen komma hem och sova ut och äta upp sig. Detta lindrar problemen ”där ute” och gör att personen vet att han alltid kan få hjälp med detta, vilket gör att förändring inte blir nödvändig.


En fråga som man kan ställa sig är: ”Om jag gör detta, underlättar jag för personen så att konsekvenser försvinner?” och ”Hjälper detta personen att fortsätta sitt destruktiva beteende?”


Vad kan man göra för att hjälpa på rätt sätt utan att möjliggöra?


  • Sätt klara, enkla gränser och regler: Exempelvis: Diskutera inte eller umgås inte när personen är märkbart påverkad.

  • Ge tillbaka ansvaret för personens eget liv: D.v.s. komma upp till jobbet, ringa och sjukskriva sig, betala räkningar och skulder, m.m.

  • Begär en motprestation: Att hjälpa till hemma, betala hyra, m.m. Att förändra sitt förhållningssätt när man har haft ett möjliggörande beteende kan vara svårt att klara av att göra själv. Vi har anhörigkurser och KBT-terapi enskilt och i grupp, online och i våra lokaler i Malmö och Eslöv. Vi kan hjälpa dig ändra förhållningssätt så att du kan må bättre och få mer lugn och bättre välmående i ditt liv. På lång sikt hjälper du även din närstående genom att sluta agera som dennes skyddsnät. Givetvis kan det också ibland finnas risker och vi rekommenderar er att kontakta oss för individuell kartläggning, bedömning och vägledning innan ni gör stora förändringar i ert förhållningssätt i er unika situation. 


Kontakta oss

Ring 0731-533156


Comments


Fler blogginlägg

bottom of page